Lupus: Lumsk kvindesygdom tæt på opklaring (Dr.dk)

Lagt på af: Dorthe Boss Kyhn

Lumsk kvindesygdom tæt på opklaring

22. sep. 2011 06.00 Sundhed

Gigt- og bindevævssygdommen lupus eller SLE har i mange år været en gådefuld sygdom, der særligt rammer yngre kvinder. Både led, hud, slimhinder og indre organer kan angribes af sygdommen. Men forskere er nu væsentlig tættere på at knække sygdommens kode.

-Meget tyder på, at sygdommen lupus skyldes, at kroppen ikke rydder ordentligt op efter sine egne celler, som løbende udskiftes.

Det forklarer professor, dr.med. Søren Jacobsen fra Reumatologisk Klinik på Rigshospitalet. Søren Jacobsen understreger, at forskere længe har næret mistanke til netop kroppens indre affaldshåndtering:

-Vi har de seneste år forsket intensivt netop på dette felt. Og det står nu mere og mere klart, at cellerester, som ikke er blevet fjernet grundigt nok, kan udløse den autoimmune reaktion som forårsager lupus.

Søren Jacobsen understreger, at "på sigt vil den ny viden åbne for nye diagnostiske og behandlingsmæssige muligheder ved både lupus og andre autoimmune sygdomme."

Fra i dag og frem til lørdag i denne uge er København værtsby for LUPUS EUROPE Convention 2011. Her vil delegerede fra hele Europa og en række europæiske lupusgrupper komme til København for at mødes, udveksle idéer og blive præsenteret for de seneste danske forskningsresultater om lupus.

En lumsk sygdom
Lupus er en udtalt kvindesygdom, som rammer ni kvinder, hver gang en mand rammes. Den viser sig typisk i 25-35-års alderen og har meget forskelligartede forløb, hvilket gør den svær at diagnosticere. Behandlingen af sygdommen er rettet mod at holde den i skak, og med lupus følger en markant øget risiko for hjertekarsygdom og blodpropper.

Ca. 1.500 til 2.000 danskere har den autoimmune sygdom, som bl.a. manifesterer sig i hårtab, udslæt, smerter i leddene og sår i mund og næse, men i mange andre lande er sygdommen langt hyppigere. Det kan bl.a. hænge sammen med, at lupus formentlig skyldes og udløses af et samspil mellem genetik, miljøforhold, kroppens hormonforhold, sollys, infektioner samt brug af medicin.